Sponsor in beeld

Rouwharley

Naar de laatste rustplaats met de Harley Davidson informatie

Een uitvaart die past bij de stijl van de overledene kan tegenwoordig op vele manieren ingevuld worden. Ron Hoogendijk (59) uit Ermelo heeft een Harley Davidson WLC uit 1942, waarvan de zijspan geschikt is om een kist op te vervoeren. De belangstelling vanuit de motorwereld is groot, maar ook passanten kijken met open mond naar de escorte met het typerende Harley-geluid.

,,Het is een dame van 78 jaar oud, maar ze doet het goed. De motor is door de ouderdom getekend, maar een Harley hoort niet veranderd te worden’’, wijst Hoogendijk trots naar zijn Liberator. Hij legt uit waarom dit type deze bijnaam gekregen heeft. ,,In Europa werden ze zo genoemd omdat de bevrijders met deze motoren het land binnen kwamen. Ik herinner me ook een oudere vrouw, die mij vertelde dat het geluid haar aan de bevrijding deed denken.’’

Indrukwekkend
Hoogendijk heeft de motor gekocht van een kennis, die er ook uitvaarten mee reed. ,,Hij heeft mij wel laten beloven dat ik zijn wens, hem met deze motor na zijn overlijden te begeleiden, ook zal uitvoeren’’, vertelt hij verder. Het typeert de gedachtegang van Hoogendijk: ,,Wat is nu mooier dan het afscheid te doen in de stijl van de overledene.’’

Ik kan ter plekke bepaalde noodrepara­ties uitvoeren. Je wilt geen oponthoud op zo’n moment.
Ron Hoogendijk, eigenaar rouwharley

Tijdens de uitvaarten ziet en voelt hij hoe bikers, zoals motorrijders elkaar noemen, elkaar vinden wanneer ze passeren. ,,Voorop rijdt dan één motor, dan kom ik en daarachter een lange stoet van motorrijders. Dat is indrukwekkend.” Tijdens zo’n last ride is de snelheid eerbiedig en laag, de maximum snelheid is 75 kilometer per uur en dat is dan op de snelweg.

Noodreparaties
De Harley kan in het hele land ingezet worden, wanneer de uitvaart buiten de regio is, wordt de motor op een aanhanger vervoerd. ,,We willen elke vorm van eventuele pech zoveel mogelijk uitsluiten natuurlijk. Ik kan ter plekke bepaalde noodreparaties uitvoeren. Je wilt geen oponthoud op zo’n moment’’, legt Hoogendijk uit.

Als het bij de mensen past en respectvol blijft, is er voor ons ook veel meer mogelijk
Gert Althof, rouwcentrum Schaftenaar

Gert Althof, uitvaartbegeleider bij rouwcentrum Schaftenaar in Harderwijk is enthousiast over deze vormen van uitvaart. ,,De laatste jaren vinden er grote veranderingen plaats binnen de uitvaartwereld. Er is steeds meer bespreekbaar en er kan steeds meer. Als het bij de mensen past en respectvol blijft, is er voor ons ook veel meer mogelijk’’, zo stelt Althof.

Hobby
Hoogendijk streeft er niet naar het grootschalig aan te pakken. ,,Het is voor mij een hobby en ik vind het mooi om mensen, die net als is gepassioneerd bikers zijn, tijdens hun laatste motorrit te begeleiden’’, besluit hij.

Bron: Algemeen Dagblad / De Stentor-Veluwe (Jeannette Hamstra-van Nes)
Foto’s: Ruben Schipper Fotografie

Lees verder

Premium

Stijkel Campers

Andre Motors

Kommer Motors

van Hoeijen Motoren

Jan Ramshorst Service en Onderhoud

Kampeerwereld HENDRIKS

Doornekamp Motorsport

De Valkenier Motorhuis

Andre Motors

Euro-Motor

DOORNHOF verzekeringen

BROUWER motorsport